Monthly Archives: March 2016

Olje črne kumine kot naravna kozmetika v boju proti kožnim boleznim

crna-kuminaČrna kumina nikakor ni povezna z kumino za katero slišimo skoraj dnevno. Črna kumina je visok grm, ki ima zelo razvejane liste in bele cvetove. Ime črna je pridobila po sadovih, ki jih obrodi. Uspeva predvsem v toplih oziroma vročih predelih sveta, predvsem pa na Bližnjem vzhodu in v zahodni Aziji. Po priporočilih naj bi najboljša zrasla v Egiptu. Ker ima rastlina visok zdravilne učinke so jo že Franki pod vodstvom Karla Velikega uspešno razširili po Evropi. Ker pa je lobi umetnih zdravil zelo močan, črna kumina pri nas in v drugi državah po Evropi ni bila tako razširjena in splošno znana.

Zdravilni učinki

Olje črne kumine lahko uporabimo kot naravno kozmetiko za preprečevanje ali odstranjevanje aken, mozoljev in raznoraznih izpuščajev na koži. Ne le da jo lahko uporabimo kot naravno kozmetiko, olje črne kumine se lahko uporablja kot pomoč pri zdravljenju različnih težkih bolezni, kot je na primer rak. Svetovna medicina je sicer še ni vključila neposredno med zdravila, ampak njena uporaba ima lahko blagodejne učinke. Različne raziskave pa so potrdile, da črna kumina preprečuje napade epilepsije in manjša možgansko preobčutljivost. Raziskave in uspešna raba njenega olja in semen, prihajajo iz različnih koncev sveta. Študije so pokazale, da znižuje raven holesterola v krvi, pomaga pri depresiji in preprečuje Alzheimerjevo bolezen. Ker se pojavlja vse več in več motenj v spolnosti pri moških nad 30 let, se kot zdravilo velikokrat priporočajo semena črne kumine, kajti ta povečajo koncentracijo testosterona pri moških.

V kolikor se odločite za nakup ali izdelavo lastne naravne kozmetike, olje črne kumine naj bo obvezen dodatek.