Grški otoki tudi letos zelo obiskani

grski-otoki7Grški otoki so tudi med Slovenci izredno priljubljena turistična destinacija. Slovenska poletna turistična sezona je pri koncu in turistične agencije lahko naredijo prve analize. Zagotovo pa lahko trdimo, da so med najbolj obiskanimi tudi letos bili grški otoki. Letos sta k temu botrovala tudi dva dejavniki, prvi je gotovo politična kriza v Egiptu zaradi katere je marsikdo Egipt zamenjal za grške otoke in pa organizirani odhodi na grške otoke iz dveh slovenskih letališč. Grški otoki so vam letos bili na voljo s poletom iz Ljubljanskega kot tudi Mariborskega letališča. Grški otoki na katere ste lahko to poletje odleteli iz Maribora so bili Kos, Zakintos in Santorini, Lefkas in verjetno še kakšen. Glede na to kako močno se je gospodarska kriza dotaknila celinske Grčije bi lahko rekli, da so grški otoki edina svetla točka Grškega gospodarstva.

Kaj ponujajo grški otoki?

grski-otoki8Grčija je del Evropske unije, njene otoke pa oblivajo tri morja, ki so vsa na nek način zalivi sredozemskega morja. Grški otoki se tako nahajajo v Jonskem morju, Egejskem in Sredozemskem. Klima na grških otokih je tipično sredozemska kar pomeni, da premorejo vroča poletja z malo padavinami in kratke tople zime. Grški otoki tako ponudijo turistom vse, kar ponujajo preostali sredozemski otoki s tem, da v Grčiji lahko doživimo še pridih bogate Grške zgodovine. Skoraj vsak otok premore arheološka najdišča in ostanke iz starogrških antičnih časov.

Grški otoki so privlačni tako za stare kot mlade. Zaradi relativno lahke dostopnosti in cenovne ugodnosti so nekateri znani po številnih organizacijah maturantskih in absolventskih izletov. Prav vsi pa premorejo tudi številne hotele, ki so primerni za letovanje starejši in družin z majhnimi otroki. Grški otoki so primerni tako za različne vodne aktivnosti kot tudi vse druge, ki si jih lahko zamislimo, če želimo aktivno preživeti počitnice.

Grški otoki in bogata kulinarika

grski-otoki9Raznolika Grčija in grški otoki so znani po zelo raznoliki in bogati kulinariki. Domačini pogosto prirejajo grške večere na katerih lahko okušate tradicionalne grške jedi. Grški otoki so znani po mediteranski hrani,olivnem olju, odličnih vinih in sokovih. To kar je značilno za sredozemske otoke je v večini značilno tudi za grške otoke. Skoraj vsi grški otoki so se včasih preživljali izključno z ribolovom, vinogradništvom in gojenjem drobnice. Vse od naštetega se je na večini grških otokov glavna gospodarska panoga zraven turizma še danes. Grški otoki pa imajo tudi vsak svojo tradicionalno jed, tako ja na primer na otoku Kefalonija znana tradicionalna jed, ki se imenuje Kefalonska pita. Skoraj vsi grški otoki se ponašajo z nam vsem dobro znano pijačo Ouzo, ki jo pijejo kot aperativ. Na grških otokih boste težko našli jed, ki ne vsebuje olivnega olja saj je grško olivno olje znano kot eno izmed najboljših na svetu.

Ta vnos je bil objavljen v Potovanja z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.