AKU vrtalniki in njihove vrste baterij

AKU vrtalniki so naprave, ki so enako zaželene med domačimi mojstri in poklicnimi obrtniki. Seveda pa profesionalni uporabnik v roki ne vihti vrtalnika na baterijo enake zmogljivosti kot domači mojster. Na trgu namreč lahko izbirate med različnimi tipi tovrstnega orodja.

AKU vrtalniki se med seboj razlikujejo v marsičem, tudi po vrsti baterije. Na voljo so NiCd, NiMH in Li-on baterije. Večina vrtalnikov na akumulator ima baterijo nameščeno v posebej zasnovanem zabojčku pod ročajem. Vrtalnik z baterijo v ročaju pa se splača kupiti tedaj, kadar je vrtanje osredotočeno predvsem na težje dostopna območja.

Podrobnejši opis baterij v vrtalnikih

AKU vrtalniki so torej lahko opremljeni z različnimi vrstami baterij. NiCd oziroma nikelj-kadmijeve baterije med vsemi vrstami veljajo za najstarejše. V primerjavi z moderno zasnovanimi so precej težje, manj zmogljive. Zanje je značilno samodejno praznjenje. Potrebujejo več nege, da bi lahko ohranile svojo učinkovitost. Kljub temu pa takšna vrsta baterije za vrtalnik zmore prenesti veliko število ciklusov polnjenja in popolnega praznjenja.

Dvakrat zmogljivejše v primerjavi z NiCd baterijami so NiMH oziroma nikelj-metalhibridne baterije. Kljub temu pa imajo praviloma nižjo napetost. Ključna prednost je v njihovi življenjski dobi. Na voljo so tudi Li-on oziroma litij-ionske baterije, ki veljajo za najbolj sodobne ter na splošno uporabnikom omogočajo največjo zmogljivost. Znane so tudi po svoji precej nizki teži, kar je zagotovo precej velika prednost. Samodejno se ne praznijo, zato ni pomembno, ali jih dolgo ne uporabljate. Takšna vrsta baterij dandanes najbolj prevlada na trgu.

Hitrost vrtenja AKU vrtalnikov

AKU vrtalniki se med seboj ne razlikujejo samo po vrsti baterije, temveč tudi po hitrosti vrtenja. Za vrtanje v trše materiale, je treba najti vrtalnik na baterijo z dvema hitrostma. Za preprosto obliko vrtanja pa zadostuje vijačnik z eno hitrostjo.

Višja hitrost je na primer potrebna za vrtanje v panel, opeko ali pa les. Nižja se uporablja za vrtanje v kovino, in sicer z namenom, da se prepreči pregretje samega svedra.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in gradnja z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.